Moje recepty

Středočeské zelňáky

Ze čtvrtlitru vlažného mléka, špetky cukru, lžíce hladké mouky a jedné kostky droždí zadělejte kvásek a nechte ho pěkně odpočinout. Pytlík kysaného zelí (1/2 kg) nastřihněte a všechnu šťávu přidejte ke kvásku. Zelí nakrájejte, přidejte, čtvrtlitrový hrnek rozpuštěného sádla se škvarky též přilijte, nasekejte nadrobno jednu pořádnou cibuli, pár stroužků česneku, jedno vejce, mletý pepř, lžičku soli a mouky tolik, aby těsto zhoustlo. Nechte kynout dostatečně dlouho (i přes noc). Těsto pak dejte na vál, ještě zapracujte mouku, vytvořte malé bochánky, z nich placičky, ty potřete rozšlehaný vejcem a pečte dozlatova.

Dobrá rada: na pánvičce usmažte zkušební vzorek a ochutnejte. Posuďte míru soli a případně těsto před pečením ještě přisolte.

Farson

Tento recept jsem si přivezla z Provence a je velmi jednoduchý. Bramborovou kaši (lenoši mohou použít instantní, my kuchaři ji uděláme z brambor) vyšleháme s celými vejci, osolíme, opepříme, přidáme zbytky masa, sýru, co dům dá a nalijeme do důkladně vymaštěného pekáčku. Navrch poklademe vločkami másla a pečeme dozlatova. Záměrně neuvádím míry a váhy – improvizaci se meze nekladou.

Plněný Hermelín

Okoukáno v jedné pařížské restauraci. Kotoučky sýru (dobré je dělat jich více najednou, budou mít úspěch) rozkrojte jako dort. Malou ostrou lžičkou opatrně vydlabejte měkký vnitřek, takže Vám zůstanou vždy dvě mističky. Sýrovou hmotu utřete s trochou másla, přidejte strouhané oříšky nebo rozmixovaná slunečnicová semínka (trochu si nechte stranou) a naplňte hermelínové půlky. Vložte plátek šunky a poloviny k sobě přitiskněte, zabalte do původního obalu a nechte zatuhnout v ledničce. Zbylou náplní potřete boky „dortíku“ , oválejte ve zbylých oříšcích a ostrým nožem krájejte na dílky. Pak se již fantazii meze nekladou. Zdobíme krémovým sýrem, čabajkou,……..atd. .